huismussenforum.nl

Alles over de huismus (Passer domesticus)
Het is momenteel Mei 25th, 2018, 4:49 pm

Alle tijden zijn UTC
Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 2 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: Maart 29th, 2011, 4:26 pm 
Offline

Geregistreerd: Maart 18th, 2011, 3:05 pm
Berichten: 536
De wet- en regelgeving rond natuurbescherming is in 2009 aangepast.
Omdat het nogal een wirwar is geworden van wetten en gedragscodes
gaan we in dit topic een poging doen een en ander rond huis- en ringmussen op een rijtje te krijgen.

_________________
Met vriendelijke groet,

Stichting Witte Mus
huismussenforum beheer


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
BerichtGeplaatst: Maart 29th, 2011, 5:58 pm 
Offline

Geregistreerd: Maart 18th, 2011, 3:05 pm
Berichten: 536
We gaan dit verhaal nu herschrijven zodat eerst de belangrijkste informatie leesbaar en begrijpelijk wordt.

Citaat:
Nesten en verblijfplaatsen van Huismussen zijn het jaar rond beschermd.

Dat betekent dat je in geen enkele tijd van het jaar verblijfplaatsen van Huismussen mag verstoren.
Dit is sinds 2009 wetgeving geworden, waaraan iedereen in Nederland zich dient te houden.
Citaat:
Voor wie is die wetgeving vooral van belang ?

Met name bedrijven die willen gaan snoeien, kappen, slopen, verbouwen, bouwen of onderhoud plegen moeten er rekening mee houden dat ze tegen deze wet aan kunnen lopen in die zin, dat hun werk stil gelegd kan worden wanneer je deze wet niet respecteert. Het gaat hier om de Flora en Fauna Wet.

Ook particulieren die soortgelijke projecten aan hun woning willen gaan uitvoeren moeten hiermee rekening houden.Citaat:
Wat zijn dan precies nestplaatsen en verblijfplaatsen van Huismussen ?

Verblijfplaatsen zijn:
Plaatsen waar 's morgens bij zonsopgang en 's avonds bij zonsondergang Huismussen te horen zijn,
zijn in gebruik als slaapplaats. Dat is dus een onderdeel van het biotoop van de Huismus, dat ze nodig hebben om te kunnen overleven. Die slaapplaatsen worden het hele jaar door gebruikt.

Verblijfplaatsen kunnen ook zijn:
Plaatsen, vooral struiken, grassen en bamboes, waar Huismussen in vluchten om dekking te hebben tegen roofvogels en kraaiachtigen (Kauw, Ekster, Vlaamse Gaai). Ook dergelijke begroeiing is voor Huismussen essentieel.

Andere mogelijke verblijfplaatsen zijn:
-Ondiep water waar de Huismussen hun baden in nemen. De waterbaden zijn voor Huismussen een bijna dagelijkse noodzaak.
-Paden of borders van stof of zand. Hierin nemen Huismussen mogelijk hun stofbaden, zodat de parasieten met stof en al uit hun verenkleed geschud kunnen worden. Ook dit doen Huismussen dagelijks als ze daartoe de kans krijgen. Goed bijgehouden borders zijn dus ook wel eens een zegen voor de Huismussen.
-Velden waarop onkruid, grassen of granen gerijpt zijn. Hier foerageren mogelijk Huismussen.Citaat:
Nestplaatsen zijn:
Plaatsen waarvan de buurtbewoners zeggen dat daar overdag, met name in de maanden februari tot en met september, Huismussen in en uit vliegen. Die periode is namelijk ongeveer de broedperiode van de Huismus. Als dit het geval is, is de kans ook zeer groot dat diezelfde nesten de rest van het jaar gebruikt worden om te overnachten. Door diezelfde Huismussen.
Dus binnen of buiten de broed-periode; dat maakt niets meer uit. Nesten van Huismussen mogen sinds 2009 niet meer verstoord worden.Citaat:
Wat is verstoren van een nest of verblijfplaats van Huismussen ?

Verstoren van een nest- of verblijfplaats is het veroorzaken van onrust bij de vogels.
Onrust veroorzaak je door
de plaats helemaal weg te halen,
door de muur waar de plaats tegen aan was weg te halen,
door rigoureus in de plaats te gaan snoeien,
door de plek af te breken,
door de plek af te sluiten met vogelschroot, zodat Huismussen er niet meer in of uit kunnen,
door de plek af te sluiten met andere matialen,
door er bouwlampen op te richten,
door het opzettelijk proberen te verjagen van de Huismussen, bijvoorbeeld met inzet van knal-apparatuur of roofvogels (echt of namaak),
en meer van dergelijke dingen.

Verstoren is niet; een Sperwer die Huismussen vangt om aan eten te komen. Je kunt hier de Huismus wel helpen door dichter struikgewas aan te leggen.
Verstoren is ook niet; een Gierzwaluw die een Huismus uit zijn of haar huis zet om zelf ook ergens te kunnen broeden. Je kunt hier zowel Huismus als Gierzwaluw wel helpen door voor hen beiden extra nestgelegenheid aan te leggen.
Citaat:

Wat zijn signalen dat Huismussen mogelijk verstoord worden ?

Wanneer je huismussen opeens in paniek ziet opvliegen terwijl het nog donker is, of terwijl het al bijna donker is. Vaak zal er dan een hard geluid, lichtschijnsel, kat of roofvogel in de buurt zijn geweest.
Dit zijn meestal maar korte verstoringen.

Wanneer er plukken hooi, gedroogd gras en veertjes (vooral lichtgekleurde of spierwitte veertjes) op de grond rond een boom, struik, of gebouw worden gevonden. Tref je dit aan in een gebied waar je weet dat Huismussen leven, dan kan het zijn dat nesten uitgehaald zijn.
Dit zijn ernstige verstoringen.

Wanneer er jonge nog deels naakte Huismussen op de grond liggen. Dit kan een teken zijn dat er in het broedseizoen iemand nesten verstoord. Huismussen proberen dan hun jongen te verhuizen naar een betere plek. Als de jongen al vrij groot zijn lukt dat vaak niet en laten de ouders de jongen uit hun snavel vallen.
Ook dit is een ernstige verstoring.

Ook het aantreffen van een stevig gesnoeide struik of klimplant, waarbij er mussenpoep op de grond onder deze plant ligt, kan een verstoring zijn. Namelijk van een slaapplaats of schuilplaats.
Hoe meer plant er kapot gemaakt of verwijderd is, hoe ernstiger de verstoring. Mussen kunnen er dan niet meer veilig overnachten of schuilen, en een deel van hun biotoop is daar mee vernietigd.
Citaat:

Hoe weet ik of ik met een nest- of verblijfplaats van een Huismus te maken heb ?

- Door aan buurtbewoners te vragen of er Huismussen in de omgeving zijn kun je al een aardig idee krijgen.
- Verder kun je een uurtje rustig op een plek blijven, en goed luisteren of je een Huismus hoort, en kijken of je een Huismus ziet.
- Kijk ook in de omgeving rond naar kuiltjes in de grond, ongeveer een vuist (of 10 centimeter) groot; dat kunnen kuiltjes van stof-baden, genomen door de Huismussen, zijn.
- Kijk naar de grond onder klimplanten en struiken; liggen daar droge staafjes -wit en bruin gekleurd- van 2 centimeter lang en niet dikker dan 3 millimeter ? Dat kunnen poepjes van de Huismus zijn.
- Zoek naar chocoladebruine, lichtbruine en grijze veertjes. Het kan zijn dat ze van Huismussen afkomstig zijn. Soms als prooikrans, en in augustus en september ook vanwege de rui.Citaat:
Hoe weet ik of er op de plek waar ik wil snoeien/slopen/bouwen/renoveren/onderhoud plegen Huismussen zijn ?

Neem contact op met waarneming.nl en stel hen die vraag. Zij kunnen het voor je opzoeken of je anders door verwijzen naar een adviesbureau die dat voor je regelt.
De eerste indicatie is echter; ongeveer 1 cm lange, hele kleine, wit/zwarte kokervormige poepjes op de grond en op bladeren.
Citaat:
Wat nu als er inderdaad nest en verblijfplaatsen precies daar zijn waar ik wilde snoeien/slopen/bouwen/renoveren/onderhoud plegen ?

Neem dan contact op met het ministerie van LNV. Zij kunnen je vertellen hoe je eventueel een ontheffing van deze wet kunt krijgen. Wanneer je de Huismussen een goed alternatief kunt bieden, een mitigerende maatregel noemt LNV dat, dan zal de vrijstelling over het algemeen verleend worden.


Citaat:
Hoe kan ik advies krijgen over mitigerende maatregelen ?

Door een deskundige in te schakelen. En dat is bijvoorbeeld Stichting Witte Mus. Je kunt ons er dus voor inschakelen.
Omdat Stichting Witte Mus een ANBI stichting is vragen wij geen geld voor dergelijk advies.
Daar zit als nadeel aan dat wij dus ook niet met geld te paaien zijn; Stichting Witte Mus is er niet om geld aan Huismussen te verdienen,
maar om levens en biotoop van Huismussen veilig te stellen.
We kunnen je ook doorverwijzen naar iemand dichter in de buurt als je dat liever hebt.

Citaat:
Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verstaat onder een deskundige een persoon die voor de situatie en soorten ten aanzien waarvan hij of zij gevraagd is te adviseren en/of te begeleiden, aantoonbare ervaring en kennis heeft op het gebied van soortspecifieke ecologie. De ervaring en kennis dient te zijn opgedaan doordat de deskundige:

- zich aantoonbaar actief inzet op het gebied van de soortenmonitoring en/of - bescherming en/of

- op HBO-, dan wel universitair niveau een opleiding heeft genoten met als zwaartepunt (Nederlandse) ecologie; en/of

- als ecoloog werkzaam is voor een ecologisch adviesbureau, zoals bijvoorbeeld een bureau welke is aangesloten bij het Netwerk Groene Bureaus; en/of

- zich aantoonbaar actief inzet op het gebied van de soortenbescherming en is aangesloten bij en werkzaam voor de daarvoor in Nederland bestaande organisaties (zoals bijvoorbeeld Zoogdiervereniging, RAVON, Stichting Das en Boom, Vogelbescherming Nederland, Vlinderstichting, Natuurhistorisch Genootschap, KNNV, NJN, IVN, EIS Nederland, FLORON, SOVON, STONE, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, De Landschappen en Stichting Beheer Natuur en Landelijk gebied).


Citaat:
Wat kan ik doen wanneer ik zie dat Huismussen verstoord worden op hun verblijfplaatsen of dat hun nesten verstoord worden ?

Bel dan direct met Stichting Witte Mus, via 0228 59 3313. Spreek je bericht in, met telefoonnummer waarop je bereikt kunt worden.
Zorg dat je de volgende gegevens bij de hand hebt:
1. Naam en telefoonnummer van het bedrijf dat de Huismussen op hun verblijfplaatsen verstoord,
2. Naam en telefoonnummer van de opdrachtgever van de werkzaamheden,
3. Het exacte adres (straatnaam, postcode huisnummer) waar het plaats vindt.

Je blijft als melder anoniem, tenzij je aangeeft dat je niet anoniem wilt blijven.

Vaak is er al schade aangericht aan het biotoop van de betreffende Huismussen. Soms zitten er zelfs jongen ingesloten.
Wij kunnen en zullen zo snel mogelijk ter plaatse gaan om de situatie op te nemen en vervolgens, wanneer inderdaad verblijfplaatsen verstoord worden, in gesprek te gaan met de opdrachtgever om het tij voor de Huismussen ter plaatse te keren.

Soms is het advies namelijk even simpel als goedkoop en snel uit te voeren.
Bijvoorbeeld wanneer het vogelschroot betreft dat net is aan gebracht; hoe sneller dat weer weg gehaald wordt hoe beter het is voor de Huismussen en de (eventuele) nog in het nest zittende jongen.

_________________
Met vriendelijke groet,

Stichting Witte Mus
huismussenforum beheer


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 2 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Vertaald door phpBBservice.nl.