huismussenforum.nl

Alles over de huismus (Passer domesticus)
Het is momenteel Mei 25th, 2018, 4:43 pm

Alle tijden zijn UTC
Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 2 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: Mei 24th, 2013, 9:10 pm 
Dag,
In onze gierzwaluwkast broeden huismusjes. Tot nu toe ging het goed: beide ouders waren druk aan het voeren. We weten zeker dat deze jonge huismusjes minimaal 20 dagen oud zijn (we horen ze vanaf 4 mei in de kast tjilpen). Op verschillende websites heb ik gelezen dat musjes ongeveer na 14 - 17 dagen uitvliegen. Waarom duurt dat bij ons zo lang? Zitten musjes vast? Gebeurt het vaker dat ze wat later uitvliegen? Laatste 2 dagen vliegt het vrouwtje ook niet meer met voer naar de kast. Mannetje doet het nog wel. En we horen musjes nog steeds tjilpen. De kast zit helaas dicht - je kan daar niet inkijken. Ik ben vooral benieuwd of er gevallen bekend zijn, dat musjes veel later dan na 14-17 dagen uitvliegen.
Met vriendelijke groeten,
Daiva


Omhoog
  
Reageer met citaat  
BerichtGeplaatst: Mei 27th, 2013, 5:41 am 
Offline

Geregistreerd: Maart 18th, 2011, 3:05 pm
Berichten: 536
Dag Daiva,

Voor situaties waarbij men zich zorgen maakt over de Huismussen kan men ons rechtstreeks benaderen. Google daarvoor op "huismusbescherming".
Het risico dat we uw vraag pas zien als het al te laat is wordt dan geminimaliseerd.

Gebruikt u, Daiva, nu deze link maar, alstublieft: Stichting Witte Mus

Antwoord op uw vraag:
Wanneer jonge Huismussen meer dan 20 dagen in het nest verblijven is dat heel ongebruikelijk. Dan zou je denken dat ze er in vast zijn geraakt. In draden of zo. Dat gebeurd wel eens. Er zijn situaties bekend dat ouder en jong aan elkaar vast geraakt waren en dat de moeder Huismus met het jong aan zich vast rond vloog op zoek naar voedsel.

Als de jongen in het nest vast zitten dan verlaat de moeder de jongen gewoonlijk niet. Ze blijft ze voedsel brengen. Ook daarvan zijn situaties beschreven in onderzoeken naar Huismussen. Het mannetje is daarin vaak nog zorgzamer dan het vrouwtje.

Alleen als het er niet meer veilig is, bijvoorbeeld doordat het nest te dicht genaderd wordt, dan zullen ze de jongen op een gegeven moment verlaten.

Wat nu te doen ?
Belt u een vogelopvangcentrum in uw omgeving om hen te vragen een dierenambulance te sturen. Uw gemeente weet welke opvang er binnen uw regio werkzaam is. Kan die komen, dan is het prima geregeld.
Kan er geen dierenambulance komen, vraagt u dan de vogelopvang een van hun mensen te sturen om het nest te komen halen voor verdere verzorging. Kan dat; dan is het goed geregeld.
Zegt men dat niet te kunnen (sommigen hebben daar niet voldoende vrijwilligers voor) neem dan contact met ons op zie hierboven) en dan bespreken we vervolgens telefonisch wat er gebeuren moet.

Hou ons op de hoogte van de ontwikkelingen
Om te kunnen inschatten of een probleem goed is opgelost hebben we feedback van u nodig.
Laat ons daarom weten hoe de zaak verloopt of afgelopen is.

Waarom niet meteen de huismusbescherming ?
Dierenambulances krijgen subsidies van de gemeente om hun werk in de regio te doen. Het werk wordt evengoed door vrijwilligers gedaan, maar een deel van de kosten wordt dus door de gemeente betaald.
Het zelfde geldt voor vogelopvangcentra. Daarnaast hebben vogelopvangcentra de vergunningen om beschermde vogels te vervoeren en verzorgen.
Stichting Witte Mus, Huismusbescherming, ontvangt geen enkele subsidie. Het werk wordt betaald uit donaties, die mensen als u af en toe doen aan de stichting.
Dat is jammer genoeg niet voldoende om een auto in het land laten rijden.
Maar als het de enige oplossing is, dan komen we.

In het algemeen: wat te doen wanneer u wilt weten wat er aan de hand is
Wilt u een dergelijke situatie in de gaten houden, dan kunt u er het best een videocamera op richten en zelf er bij weg gaan, waarbij u een uur later op de video ziet wat gaande is.
Een andere optie is om op een flinke afstand (15 of 20 meter) met een verrekijker bekijken wat er aan de hand is. Let daarbij goed op of de Huismussen u in de gaten gaan houden. Als dat zo is moet u stoppen met observeren.

U kunt aan het gedrag van de mussen zien of ze op u aan het letten zijn. Ze staan dan helemaal rechtop, alsof ze de oortjes gespitst hebben, alle veren liggen plat op het lichaam, en met een zijkant naar u toegericht. Het kopje draait daarbij kleine stukjes heen en weer. En af en toe draait het de kop een halve slag om u met het andere oog ook eens goed te bekijken. Tussendoor zakken ze dan af en toe heel snel door de "knieen" en gaan de vleugels een klein stukje open als om weg te vliegen. En belangrijkste is; ze gaan het nest absoluut niet in maar blijven dit bovenstaande doen.

Als het zo is dat ze op u letten in plaats van verder te leven dan moet u verder achteruit gaan totdat ze niet meer op u letten. Blijft het door gaan, dan kunt u beter een camera neer gaan zetten die in de plaats van u observeert.

Mussen zijn namelijk er alert op bewegende ogen. Die kunnen ze op flinke afstand ook zien.
U zou dus ook kunnen proberen wat er mogelijk is wanneer u een (niet-spiegelende) zonnebril op zou zetten.

Algemeen: beoordelen of er jonge Huismussen in het nest zijn door te luisteren
Als u vanaf 4 mei echt tjielpen hebt gehoord, in de gierzwaluwkast, dan waren dat de volwassen mussen. Geen jongen dus.
Hebt u eerst minstens een week piepjes gehoord, de hele dag door, en daarna pas tjilpjes, dan zijn er jongen.

Ik hoop van u te horen hoe het nest en de Huismussen er momenteel aan toe zijn.

_________________
Met vriendelijke groet,

Stichting Witte Mus
huismussenforum beheer


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 2 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


U mag nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Vertaald door phpBBservice.nl.